Modelraketmotoren

Modelraket motoren, wat mag nu wel en wat mag niet?

Bij veel mensen, de overheid, verenigingen en bij leden, is er veel onduidelijkheid over de modelraketmotoren. Mag je die dingen nu wel hebben of niet? Moet je er speciale vergunningen voor hebben? Enz.

Tot voor kort geleden werd aangenomen dat motoren vielen onder de WECG: De Wet Explosieven voor Civiel Gebruik. Simpel gezegd valt alles wat knalt, ploft of vuur veroorzaakt daar zo ́n beetje onder.
Een ongunstige positie, want als je onder de WECG valt als motor zijnde, dan moet het product in ieder geval een CE keurmerk hebben. Iets wat weinig modelraketmotoren hebben en een kostbare zaak om het te verkrijgen. Daarnaast zou je als gebruiker en als degene die het opslaat (in je huis) een ‘Erkenning’ moeten hebben van het Hoofd Plaatselijke Politie. Een soort toestemming om het spul te mogen hebben en gebruiken.

In de WECG staat in Artikel 2, dat Pyrotechnische Voorwerpen voor Technische Doeleinden worden uitgezonderd van de strenge WECG richtlijnen. De vraag was en is natuurlijk of modelraketmotoren daar nu onder vallen. Iets waar eigenlijk niemand echt een antwoord op wist. De overheid kon het ons in ieder geval niet vertellen. Sterker nog: zij kwam af en toe aan de DRRA vragen hoe het nu precies zat. In eerste instantie gingen wij er vanuit dat modelraketmotoren onder de WECG zouden vallen. De strengste optie dus.

Nou, prettig voor ons als hobbyïsten, blijken de zaken anders te liggen.

Na een gesprek met de verantwoordelijke van VROM (Het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer) werd er ook nog vermeld dat modelraketmotoren zouden vallen onder de WECG – en dus verboden zouden zijn. Dat was het uitgangspunt van het gesprek.

We hebben echter flink wat extra speurwerk verricht en de betreffende documenten op inhoud gecontroleerd. Daaruit blijkt dat zelfs de betreffende ambtenaren het niet altijd juist hebben en soms door de bomen (lees: de regels) het bos (lees: de wetgeving) niet meer kunnen zien.

Het volgende is nu van toepassing:

De getoetste feiten (29-01-2007):

  • Altijd van toepassing: Wet van 7 juli 1994, houdende vaststelling van de Wet Explosieven voor Civiel Gebruik (WECG)
  • Artikel 2 WECG: Deze wet is niet van toepassing op Pyrotechnische Artikelen, die zijn aangewezen in bijlage I en bijlage II, bij richtlijn nr. 2004/57/EG van de Commissie(Bijlage II geeft producten aan die nog getoets moeten worden of zij wel of niet binnen de WECG vallen. Echter is in NL besloten deze ook als Pyrotechnische Artikelen te behandelen. Zie document: w29953st.pdf, pagina 2, Artikel 1 – B -Artikel 2 – 1 – b – sub 1)
  • Bijgevoegd: Richtlijn nr. 2004/57/EG van de Commissie
  • Het document: RICHTLIJN 2004/57/EG VAN DE COMMISSIE, is het laatstegeldige document. Er zijn geen wijzigingen uitgebracht ondertussen.
  • Dit is een document betreffende het identificeren van Pyrotechnische Voorwerpen enbepaalde munitie voor de doeleinden van Richtlijn93/15/EEG van de Raad betreffende de harmonisatie van de bepalingen inzake het in de handel brengen van en de controle op Explosieven voor Civiel Gebruik.
  • Op pagina L127/79 van dit document, dit is bijlage I, staat aangegeven als allerlaatsteregel: VN-nummer(UN nummer): 0432, Pyrotechnische voorwerpen voor technischedoeleinden, 1.4S
  • De gangbare modelraketmotoren A t/m D hebben allen de classificatie 1.4S, met UNnummer 0432 en zijn dus WECG vrijgesteld.
  • De grotere motoren, bijv. Estes E, hebben UN nummer 0276 en zijn dus (nog)niet alsvrijstelling aangegeven.
  • Bijgevoegd: motorcoderingen UKRA.PDF, met de huidige motorcoderingen.

Samenvatting / Conclusie:
-De motoren met UN Nummer 0432 (A t/m D) vallen niet binnen de WECG.
-De motoren met UN Nummer 0432 zijn geen explosieven, maar Pyrotechnische Artikelen voor Technische Doeleinden.
-Voor deze motoren is derhalve geen CE keurmerk nodig.
-Er is geen Erkenning van het Hoofd Plaatselijke Politie nodig.
-Het vervoer van gevaarlijke stoffen moet voldoen aan de regels van de ADR. Particulieren echter, zijn vrijgesteld van de ADR voorschriften voor het vervoer, mits het voor eigen gebruik, sportactiviteiten of recreatie is.

  • U mag modelraketmotoren A t/m D gewoon gebruiken.
  • U mag modelraketmotoren ook vervoeren.
  • U mag het luchtruim gebruiken onder bepaalde voorwaarden.(Zie Regeling Modelraketten)
  • Zorg voor toestemming van de grondeigenaar. Indien dit de gemeente is: regel eenvergunning.

De onderstaande betreffende documenten vindt u in het Archief/Documenten.
WECG.pdf
w29953st.pdf
Richtlijn200457EGvan deCommissie.pdf
motorcoderingen ukra.pdf
Vrijstelling van ADR voorschriften voor specifiek vervoer.pdf

Bestuur DRRA