Ejection Piston 3D geprint

geplaatst in: Blogs | 9

In deze blog vertel ik over hoe ik zelf een ejection piston heb ontworpen met de 3D printer voor de BT-60 buis.

In verband met de hete uitlaatgassen heb ik gekozen voor PETG. Dit is meer hittebestendig dat het populaire PLA materiaal wat veel gebruikt word bij 3D printers. PETG is iets duurder, maar goed, deze zuiger kost ongeveer 50 cent aan materiaal. Het kevlar koord is 5 keer duurder.
In het 3D tekenprogramma Tinkercad (gratis) ben ik gaan tekenen. Ik wou een zuiger met aan twee kanten de mogelijk om een schokkoord te bevestigen. Aan de onderkant met kevlar (1,5 meter) aan de motorbuis vast en aan de bovenkant met elastiek naar de neuskegel en parachute.
Omdat je voor een 3D printer altijd één vlakke kant moet hebben, heb ik ervoor gekozen om het schokkoordanker naar de parachute apart te printen en later op de zuiger te lijmen.


De twee “bruggen” in het rood getekend zijn bedoelt om het kevlar koord netjes opgeborgen te houden. Het moet er wel heel makkelijk uit kunnen vallen, maar hiermee wil ik voorkomen dat het geheel toch in de raket in de knoop raakt.

Het geheel rust op een schouder ring op ongeveer 40 cm van de motor. Ook deze is van PETG geprint. Bevestigingankers zijn 5 mm dik. Erg sterk, maar niet heel goed zichtbaar op de fotos. 

Op de FttS-3 2020 heb ik 2 succesvolle lanceringen gedaan met de zuiger. Het geheel werkte perfect. Geen watten of ander materiaal meer gebruikt. Na de lancering geen enkele schade aan de zuiger te zien door hitte. Dus een perfecte oplossing. Eenmalig investering is goedkoper dan eenmalig gebruik van brandwerende watten.

Voor de bestanden om deze zelf te printen kan je mij een berichtje sturen. Inmiddels heb ik hem ook voor de 24 mm Estes buis ontworpen. Op verzoek print ik hem ook voor je.

9 reacties

 1. Roland Lemmers
 2. Owen Bosvelt
  Owen Bosvelt

  Hi Roland. Ik heb een Prusa MK2.5 Dus een iets oudere Prusa, maar wel altijd bijgewerkt met de laatste updates. Zowel software als hardware. Print prima. De zuiger werkte ook prima. Heb heb toevallig gister meteen voor twee andere raketten ook geprint.

 3. Frank Baeyens
 4. Marcel Verhoef
 5. Owen Bosvelt
  Owen Bosvelt

  Hi Marcel, ja het is leuk experimenteren met 3D printen. Dual deployment ben ik ook benieuwd naar. Je kan mijn ontwerpen trouwens allemaal downloaden van Thingiverse. Of even een berichtje, dan mail ik ze.

 6. Marcel Verhoef
  Marcel Verhoef

  Hi Owen. Snapmaker inmiddels operationeel…. kan je de thingiverse id of link naar je ejector plug design ff hier sharen? Dan ga ik dit weekend eens wat proberen aangezien lancering toch niet doorgaat…. knutselen dan maar!

 7. Owen Bosvelt
 8. Marcel Verhoef
 9. Marcel Verhoef
  Marcel Verhoef

  Na wat calibratie issues met mijn splinternieuwe snapmaker is het mij toch gelukt om ook een ejection piston te printen in petg naar eigen ontwerp voor 51 mm (Mercury Redstone) buis. Dank voor het idee en de inspiratie! Kan hier helaas geen foto plaatsen in de reactie…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *