Kosten


Bij velen komt al gauw de vraag naar boven borrelen wat een modelbouwhobby allemaal wel niet mag kosten. Er wordt dan al snel gedacht aan de aanschaf van zenders, ontvangers en dat soort dure apparatuur waardoor het beginnen van een dergelijke hobby al snel betekent dat er diep in de buidel getast moet worden.
Voor de modelraketbouw geldt dit echter niet. Het besturen van een modelraket vindt niet plaats met behulp van zenders of iets dergelijks. Aanschaf van deze apparatuur kan dan ook achterwege blijven.
Een uitzondering hierop zijn de radiografisch bestuurde boostgliders. Dit is echter alleen weggelegd voor de gevorderde raketmodelbouwers. Daarnaast moet het je ook nog aanspreken om binnen de vele mogelijkheden die modelraketbouw je biedt juist die kant uit te gaan.
Tegenwoordig zijn de radiografische zenders en ontvangers trouwens een stuk betaalbaarder geworden dan vroeger.

De vraag is dan natuurlijk hoeveel de raketten en toebehoren kosten?
Motoren zijn voor enkele euro’s per stuk aan te schaffen. De prijs hangt af van het type motor. Raketmodellen variren van ± €8,- tot €120,-. Dit betreft de bouwpakketten. Ga je zelf je modellen ontwerpen en samenstellen dan zakt deze prijs nog aanzienlijk. Met een klein beetje handigheid en knutselgeduld zijn de mooiste modellen te maken voor weinig geld. Het kost natuurlijk wel wat meer tijd dan een bouwpakket, waar alle onderdelen al op maat in zitten en je eigenlijk alleen hoeft te plakken en te verven.

Naast de motoren en de modellen heb je natuurlijk nog een aantal hulpmiddelen, gereedschappen en materialen nodig.

Hulpmiddelen

Bij hulpmiddelen moet je denken aan:
Zelf te bouwen malletjes (karton of [balsa]hout) voor het recht aanlijmen van de vinnen of andere onderdelen. Plakband (voor tijdelijk vastzetten van onderdelen of het afplakken van te verven onderdelen). Satéstokjes of wattenstaafjes voor het aanbrengen van lijm, wasknijpers om iets vast te houden.

Gereedschappen

Bij gereedschappen moet je denken aan:
Een goede lineaal (liefst van metaal), een afbreekmesje, een schaar, een cirkelsnijder (een passer met en mesje erin om perfecte rondjes te kunnen uitsnijden), een eenvoudige (oude) strijkbout (€11,50 bij nieuwe aanschaf) om rompbuizen te kunnen maken (kan ook op andere manieren). Een boormachine (of draaibankje voor het zelf maken van balsahouten neuskegels), een schuurblok, schuurpapier, enkele vijlen(de vijlen en het schuurpapier kunnen o.a. goed gebruikt worden om je eigen neuskegels te maken), een hoekmeter/gradenboog, tube cutting guides/buis snijhulpstuk, tube marking guide/buis afteken hulpstuk.

Materialen

Bij materialen moet je denken aan:
Diverse lijmsoorten: superlijm[medium/dikvloeibaar], houtlijm, 5 min. epoxy en contactlijm, papier/karton, papierplakband (2,5 of 5cm. breed plakband met een gomlaag aan de achterkant voor het zelf maken van rompbuizen. Een rol kost 10,- en volstaat voor het maken van vele tientallen rompbuizen), balsahout, plastics (o.a. parachutes), verf, poriënvuller (een ondergrond om de houtnerven en poriën te vullen en om baslahout mooi glad te krijgen)

Een aantal van deze bovengenoemde materialen zullen al in je bezit zijn en andere kun je meteen, of al naar gelang de behoefte eraan ontstaat na verloop van tijd, aanschaffen. Een eerste investering van 45,- tot 70,- in deze materialen zal zich zeer snel terugverdienen doordat de meeste onderdelen dan zelf gemaakt kunnen worden. Het aanschaffen van de wat ‘duurdere’ kant en klare pakketten of onderdelen kan dan achterwege blijven.

Een voorbeeld van de besparing:
Een kant en klare rompbuis kopen kost n tot meerdere euro’s (nog afgezien van de verzendkosten). Het maken van dezelfde rompbuis kost hooguit enkele dubbeltjes, maar er moet natuurlijk wel veel meer tijd in gestopt worden in vergelijking met het bestellen van een buis.

Naast al deze eventuele toebehoren heb je voor het lanceren van je modellen een accu systeem nodig met aansluitsnoeren (en eventueel [sterk aanbevolen] een ontstekingsschakelaartje) en een lanceerplatform met lanceernaald. Bij het beginnen met de hobby is dit niet meteen nodig want op de lanceerdagen kun je deze spullen altijd wel van een ander gebruiken.
Wil je dit wel aanschaffen dan hangen de kosten erg sterk af van wat je precies koopt. Lanceerkastjes van Estes of Quest(op batterijen) kosten tussen de 15,- en 20,-. Een lanceerplatform ligt ook ergens in die prijscategorie. Voor een zelfbouwkastje kun je een grotere accu gebruiken. Je hebt dan wat meer vermogen. Bij een verzegelde loodaccu (wordt gebruikt in o.a. alarminstallaties en is zeer handzaam in formaat en gebruik) 12 volt/6,5 Ah, moet je denken aan 45,-. Dit is voor een beginner met de raketmodelbouwhobby verreweg de grootste investering.

Samenvatting

Quickstart
Wil je simpelweg beginnen met deze hobby dan moet je denken aan de lidmaatschapskosten van €30,- per jaar (slechts €2,50 per maand!). Maak je gebruik van de faciliteiten die aanwezig zijn op de DRRA lanceerdagen dan heb je daarnaast enkel motoren en een model nodig. De kosten hiervan bedragen ongeveer €20,- tot €30,- Wil je je modellen als bouwpakket kopen? Dat kan natuurlijk ook en is zeker verstandig als start voor deze hobby. Tegenwoordig is er een grote verscheidenheid in modellen, van verschillende fabrikanten. Kijk eens op de ‘Links’-pagina voor webwinkels.

Fullstart
Wil je vooral zelf je modellen gaan ontwerpen en bouwen en daarvoor de benodigde (hierboven genoemde) spullen aanschaffen inclusief kant en klaar lanceerkastje en lanceerplatform, dan moet je denken aan ongeveer €85,- tot €120,- Bij aanschaf van een accu en een zelfbouw lanceerkastje kan dat nog iets meer zijn. Als je een startaccu op de kop kunt tikken voor een habbekrats dan kun je flink besparen op het totale bedrag. Op deze wijze heb je een aardig arsenaal van hulpmiddelen en materialen waarmee je goed uit de voeten moet kunnen en een aardig aantal modellen kunt bouwen.