Herlaadbaar, composiet


Bij een herleidbare motor is de brandstof geen zwart kruit, maar een zogenoemde composiet brandstof welke een rubberachtige structuur heeft. De componenten in de brandstof hebben een chemische bindings reactie ondergaan, te vergelijken met het uitharden van twee componenten lijm (epoxy).

De componenten bestaan uit een brandstof (polyurethanen en rubbers) waardoor een anorganische kristallijne oxidator is gemengd. De oxidator is meestal ammoniumperchloraat (AP), hoewel ook kaliumperchloraat, natriumperchloraat en ammoniumnitraat toepassing hebben gevonden.

Het materiaal is, zoals al gezegd, rubberachtig en niet hard van structuur zoals zwart kruit. Hierdoor is het brandstofblok veel minder, zoniet ongevoelig voor breuken of scheuren.

De motor kan met losse brandstof blokjes gevuld worden welke gegoten zijn in een papieren omhulsel. Het samenstellen is een secuur werkje waar je even rustig de tijd voor moet nemen.

Nadeel is dat de metalen behuizing na elke start grondig gereinigd dient te worden en dat het samenstellen van de motor met al zijn verschillende onderdelen een secuur werkje is. Daarnaast moet er voor het metalen omhulsel al redelijk in de buidel getast worden.

Een voordeel is dat composiet brandstoffen over het algemeen twee maal zoveel energie hebben als zwart kruit brandstoffen. Dit betekent dat je met eenzelfde formaat motor hoger kunt komen of een zwaardere last mee kunt nemen. Daarentegen is de prijs ook hoger vergeleken met een zwart kruit motor.

De samenstelling kan wat variren, dit is afhankelijk van de fabrikant en\of het type composiet motor, maar ook afhankelijk van eventueel gewenste visuele effecten.