Éénmalig gebruik, composiet


Bij een composiet motor is het omhulsel vervaardigd van met kunststoffen versterkt papier. Dit is om de grotere vrijkomende krachten het hoofd te kunnen bieden, zodat het omhulsel niet openbarst.

De brandstof is geen zwart kruit, maar een zogenoemde composiet brandstof welke een rubberachtige structuur heeft. De componenten in de brandstof hebben een chemische bindings reactie ondergaan, te vergelijken met het uitharden van twee componenten lijm (epoxy).

De componenten bestaan uit een brandstof (polyurethanen en rubbers) waardoor een anorganische kristallijne oxidator is gemengd. De oxidator is meestal ammoniumperchloraat (AP), hoewel ook kaliumperchloraat, natriumperchloraat en ammoniumnitraat toepassing hebben gevonden.

Het materiaal is, zoals al gezegd, rubberachtig en niet hard van structuur zoals zwart kruit. Hierdoor is het brandstofblok veel minder, zoniet ongevoelig voor breuken of scheuren.

Het onsteken van composiet motoren kan soms een lastig karweitje zijn. In de open lucht branden de brandstofblokjes nauwelijks en voor goede ontbranding is veel hitte vereist. Als door het ontwikkelen van veel hitte in de motor de ontbranding op gang komt, dan zorgt toename van de druk in de motor voor toename van de verbrandingssnelheid. Regelmatig zul je een composiet motor wat horen sputteren en schijnbaar horen tegenwerken bij de ontbranding.

Over het algemeen hebben composiet brandstoffen twee maal zoveel energie als zwart kruit brandstoffen. Dit betekent dat je met eenzelfde formaat motor, hoger kunt komen of een zwaardere last mee kunt nemen.

De samenstelling kan wat variren, dit is afhankelijk van de fabrikant en\of het type composiet motor, maar ook afhankelijk van eventueel gewenste visuele effecten.