De DRRA is een landelijke vereniging voor het uitvoeren van de modelraket hobby. De vereniging bestaat sinds 1964 en is daarmee de oudste modelraket vereniging van Nederland. Daar zijn wij natuurlijk erg trots op. Momenteel hebben wij een DRRA bestuur bestaande uit 5 bestuursleden.

De raket modelbouw is een wereldwijd bekende modelbouw hobby met Europese en wereld kampioenschappen. In Nederland is het aantal modelraket beoefenaars al jarenlang redelijk stabiel en een aantal daarvan hebben zich samengevoegd tot een groep enthousiasten onder de naam Dutch Rocket Research Association, afgekort: DRRA.
De DRRA is de oudste modelraket vereniging in Nederland die zich alleen met deze vorm van modelbouw bezig houdt. Omdat DRRA leden verspreid door het land wonen, heeft onze modelraket vereniging geen clubgebouw en lanceren de leden hun modelraketten op een daarvoor geschikt terrein in hun omgeving (tussen de koeien en ‘t groene gras), of op onze lanceerterreinen in Almere, Laren en Wolsum.

Binnen de vereniging worden de meeste modelraketten gelanceerd die zich bevinden in de LOW- en MID-power klasse. Hierbij worden fabrieksmatig geproduceerde modelraketmotoren gebruikt waardoor de hobby veilig kan blijven. De motoren klasse spreidt zich uit van ½A (0-1,25) tot en met G (80-160 Nsec). Deze modelraketten hebben een maximaal startgewicht van 1500gram en maximaal 125gram brandstof, welke gebruikt kan worden voor de aandrijving.
Naast vaste brandstof motoren wordt er ook gevlogen met waterraketten (aandrijving door water en samengeperst gas, meestal lucht. Dit is een koude aandrijving) en een enkele keer wordt een hybride motor gebruikt (gasvormige oxidator en een vaste brandstof, vaak papier of plastics).
Een modelraket kan 10cm groot zijn, maar ook gerust enkele meters. Dezelfde modelraket kan 15mm in doorsnede zijn, maar ook 15cm. Veel hangt af van welke motoren je gebruikt en hoe zuinig je bent met het toevoegen van extra gewicht aan je model. Net als in de echte ruimtevaart!

Onze leden houden zich bezig met het bouwen, ontwerpen en lanceren van modelraketten. Modelraketten zijn als bouwdoos te koop, maar veel van onze leden kiezen er voor om ze zelf te ontwerpen en te bouwen. Tegenwoordig zijn er veel moderne technieken voor handen. Zo is er gespecialiseerde software voor het ontwerpen van raketten en bestaan er zelfs boordcomputers die de raket tijdens de vlucht kunnen sturen of die handelingen kunnen uitvoeren zoals:

  • Parachutes uitwerpen
  • Tweede trap ontsteken om hoger te komen met de raket
  • Hoogte metingen uitvoeren
  • Filmen van de vlucht
  • enz. De mogelijkheden zijn eindeloos en enkel beperkt door je eigen fantasie

Jaarlijks organiseren wij de landelijke lanceerdagen. Dit is maandelijks gedurende het zomerseizoen. Momenteel hebben wij drie locaties waar wij lanceerdagen organiseren. In Almere (al meer dan 30 jaar), Wolsum en Laren. Op deze dagen zijn bezoekers van harte welkom en mocht je al een raket hebben, dan kan je die op een van deze dagen, onder strikte voorwaarden, bij ons lanceren. Wij helpen je graag en geven je waar nodig advies. Onze lanceerdagen worden aangekondigd op onze activiteiten pagina. Hier is de avond voor de lanceerdag ook te lezen of deze door gaat, of vanwege de weersvoorspelling wordt geannuleerd.

Naast deze hobby-activiteiten is de DRRA ook te benaderen voor demonstraties of voor (modelbouw) evenementen. Hier geven wij uitleg over wet- en regelgeving, veiligheid, techniek en kunnen wij als er een geschikt terrein is ook demo lanceringen geven. Wij ondersteunen ook studenten en scholieren met hun profielwerkstuk. Raketten en rakettechniek is een interessant wetenschappelijk onderwerp en ook hier zijn de onderzoeksmogelijkheden enkel beperkt door je eigen fantasie.

Voor vragen over profielwerkstukken of algemene vragen kunt u op ons eigen forum terecht of contact opnemen via het E-mail formulier. Wij zijn altijd bereidt om u te woord te staan en te helpen met uw vragen.