Ontstekers


Waarom laten we modelraketmotoren ontsteken met een elektrisch startsysteem en niet met een lont?
Hiervoor bestaat een duidelijk antwoord:

Vanwege de veiligheid!
Veiligheid gaat in de modelraketbouw voor alles.
In de internationale veiligheidscode staat ondubbelzinnig dat modelraketmotoren alleen elektrisch gestart mogen worden. Dat dit in de code werd opgenomen heeft de volgende reden:
Een lont kan, als hij eenmaal is aangestoken, niet meer worden gestopt. Voor een bepaalde tijd heb je dus over het verloop van de raketstart geen controle meer. Omdat een lont nooit helemaal egaal opbrandt kun je ook nooit precies zeggen wanneer de raket zal starten. Dit maakt bv. zweeftijd wedstrijden erg moeilijk (Wanneer start de tijd?). Het ontsteken met een lont is ook gevaarlijk als bv. het lanceerplatform door stevige wind omvalt vlak voor de start of de raket op een andere manier onklaar zou raken voor een goede start.

Met een elektrisch startsysteem heb je tot op het laatste moment alle controle over de lancering. Mocht er iets mis gaan, dan kun je op ieder moment het aftellen tot de lancering afbreken (meestal vijf tellen).

Hierbij komt nog dat het zeer amateuristisch staat als er met lontjes wordt gewerkt.
Stel je eens voor:
Bij de start van een Ariane van de ESA wordt het lontje van de Ariane door een ESA functionaris aangestoken met een lucifer, waarna deze vervolgens zeer hard moet weghollen….

Bijna alle ontstekers werken volgens hetzelfde principe:
Een elektrische stroom wordt door het metalen draadje van de ontsteker gestuurd. Dit draadje wordt roodgloeiend heet door de elektrische weerstand. De gloeiende draad onsteekt nu direct de motorbrandstof of een laagje pyrotechnisch
materiaal dat op zijn beurt de motorbrandstof ontsteekt.

Een voordeel van een eenvoudige gloeidraad is dat de ontsteker zeer robuust, goedkoop en eenvoudig zelf te maken is. Nadelig is de vaak hoge stroomsterkte, die nodig is om de draad te laten gloeien en dat deze draad de motorbrandstof direct moet raken om deze te kunnen ontsteken. In de praktijk leidt dit al snel tot weigeraars en deze willen we natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen. Ten eerste omdat dit ontstekers kost en ten tweede omdat weigeraars het potentiele gevaar verhogen dat een model alsnog op een later onverwacht moment van het lanceerplatform vertrekt.

De Vries ontstekers:
We hebben het allemaal wel eens meegemaakt:
Je motor start niet, dus je pakt een nieuwe ontsteker.
Aangezien er geen extra ontstekers meegeleverd worden bij motoren kom je op een gegeven moment zonder te zitten. Maar met een bosje “De Vries” ontstekers in je lanceerkist kom je een heel eind.

Benodigdheden:

  • Dunne lucifers
  • Meeraderig electriciteitssnoer
  • Plakband

Hoe je ze maakt? Kijk op de schets hieronder!