Éénmalig gebruik, zwart kruit


Een overzicht van modelraket motoren voor éénmalig gebruik. Het motor omhulsel is hierbij fabrieksmatig van stevig geperst papier vervaardigd.

We praten hier over zwart kruit motoren. Deze bevatten,
naast een klein percentage Dextrine, Arabische Gom of Schellack(bindmiddellen),
Kaliumnitraat als oxidator en Koolstof(houtskool) en Zwavel als brandstof en regulator.

Zwart kruit motoren zijn zeer stevig geperst, waardoor er een solide, hard brandstofblok ontstaat in het kartonnen omhulsel. Het brandstofblok zelf is relatief gevoelig voor breuken en scheuren. Het bindmiddel vormt hier de
samenhang tussen de afzonderlijke ingredinten. Breuken of scheuren in het brandstofblok kunnen voor onverwachte druktoename zorgen waardoor het omhulsel ongewenst openbarst.

De meeste zwart kruit motoren zijn zogenoemde ‘eind-branders'(end-burners). Dit houdt in dat de motoren egaal opbranden vanaf het uiteinde waar ze onstoken zijn tot bovenin, totdat het brandstofblok op is. Ze branden als het ware op als een ‘sigaret’. Een uitzondering hierop is de F100. Deze heeft een diep en breed kern kanaal (hierin kun je een potlood laten verdwijnen…), waardoor de motor van binnenuit, naar de buitenomtrek toe, opbrandt. Dit noemen we een ‘kernkanaal brander'(core-burner).

Gangbare motoren zijn o.a. de Estes(VS), Quest(VS) en WECO(D) motoren.