Meldingen
Alles wissen

Hoogtemeting

Ben Albers
(@benalbers)
Lid

Hi, 

op bijgaande foto, gemaakt uit een boordvideo van mijn tweetrapsraket zijn alle details te zien waaruit je de hoogte van de raket kunt herleiden. Wie weet de oplossing?

 

h
Citeren
Topic starter Geplaatst : 27/03/2024 2:37 pm
FritsGroen
(@fritsg)
Lid

iets met tangens?

BeantwoordenCiteren
Geplaatst : 09/04/2024 7:45 pm
Ben Albers
(@benalbers)
Lid

Ja inderdaad. Op de foto staat het tijdstip van de opname. De locatie is bekend, en daarmee is de zonshoogte ook te herleiden op het moment van de foto.

Een mooi verschijnsel wat je op de foto ziet is de 'Heiligenschein' , het fenomeen dat rond de schaduw/tegenpunt zon er vaak een heldere krans te zien is. Het is de heldere vlek in het weiland 'links' van de raket.  Zoek op Google Earth de lanceerplek op, en de plek van deze Heiligenschein, dan weet je de horizontale afstand. Samen met de zonshoogte kan je dan de hoogte van de raket berekenen. Inderdaad met de tangens.

 

tan (zonshoogte)=rakethoogte/horizontale afstand.

 

Het verschijnsel 'Heiligenschein' wordt mooi omschreven in de klassieke boeken van prof. Minnaert "Natuurkunde van het vrije veld". Als je deze boeken leest zal je verrast zijn over de enorme hoeveelheid mooie natuurkundige verschijnselen die je elke dag om je heen kunt observeren.  Wikipedia kan natuurlijk ook 😉

Op het boordfilmpje zie je mooi de vlek van dfe Heiligenschein verplaatsen over het weiland met toenemen van de hoogte.  Zie

 

BeantwoordenCiteren
Topic starter Geplaatst : 24/04/2024 8:37 am
Ben Albers
(@benalbers)
Lid
Capture1
Capture

In dit geval: afstand lanceerlocatie tot schaduwpunt: 454m, zonshoogte 47 graden. Berekende hoogte 487m. Natuurlijk niet super nauwkeurig, maar een goede indicatie.

 

BeantwoordenCiteren
Topic starter Geplaatst : 24/04/2024 4:31 pm
Deel: